Daytrading

Med daytrading menas att man köper och säljer finansiella instrument inom samma dag så att alla positioner stängs innan börsen stänger. Detta är således motsatsen till After-hours trading. Några av de vanligaste finansiella instrumenten som man arbetar med under daytrading är aktier, optioner och valutor. De som sysslar med daytrading är professionella investerare. Många har anställning vid banker en firmor som sysslar med investering. Men daytrading har också kommit att bli alltmer populärt bland amatörer.


Avanza Bank – Handla aktier med courtage från 9 kr.

Anledningen till detta är att de teknologiska framstegen som gjort detta möjligt. För att kunna bli en bra daytrader krävs, förutom de ekonomiska resurserna, tid och stort tålamod. Vidare ska man vara extremt disciplinerad. Beträffande de ekonomiska resurserna så är det av yttersta vikt att man känner till sin ekonomiska situation väl. När man sysslar med daytrading, så är det viktigt att man har en Internetuppkoppling som är snabb.

Även om den kollektiva benämning är daytraders, så ska man komma ihåg att taktiken och tillvägagångssättet kan skilja sig åt mellan de som arbetar med daytrading. En daytrader är nödvändigtvis inte speciellt aktivt. Vissa av de som arbetar med daytrading fokuserar endast på de sista minuterna eller sekunderna. Andra daytraders har sin fokus på trender. De kan i perioder vara passiva, för att sedan följa med i stort rörelse. Vanligtvis gör dessa daytraders ett jämförelsevis mindre antal affärer.

När man sysslar med daytrading är regeln nummer ett att aldrig hamna på minus. Om du skulle märka att en affär går dåligt, så bör du lämna den område. Vidare bör du följa med rådande trender. Satsa på de aktier som går bra för tillfället. Det finns ett reaktionsdatum för aktien som ofta infaller runt den 6-8, men också 22-24, månatligen. Vid dessa datum är det vanligt att en trend vänds. När du sysslar med daytrading är det mycket viktigt att du har koll på hur börserna i Asien, respektive USA och övriga Europa går. Ett råd kan också vara att inte börja med sin daytrading direkt när börsen öppnar. På så vis kan man ta lite tid till att känna av hur trenden för dagen ter sig.

Med anledning av börsens fluktuationer, så kan daytrading vara extremt lönsamt eller så kan man förlora mycket stora summor snabbt. Vissa daytraders kan tjäna åtskilliga miljoner om året, bara på daytrading. På grund av de höga vinsterna, och förlusterna, finns det vissa investerar som ser med mycket skeptiska ögon på daytraders. Vidare är detlångt ifrån alla daytraders som lyckas med att tjäna pengar. Man brukar vanligtvis säga att hela 80-90 procent av de som sysslar med daytrading går med förlust.