Aktiemäklare

En aktiemäklare är en person som handlar med eller förmedlar aktier. För att man ska kunna bli aktiemäklare måste man göra ett prov. Om man klarar detta får man ett så kallat mäklarkörkort. För att bli en bra aktiemäklare så måste man hålla sig uppdaterad om vad som händer på marknaden.


Avanza Bank – Handla aktier med courtage från 9 kr.

Det innebär inte bara att man som aktiemäklare måste läsa rapporter och bolag och liknande, utan att man också måste ha en god kunskap omvärldskunskap. Som aktiemäklare är det extra viktigt att man håller koll på de delar av världen som starkt påverkare den svenska börsen. Det är exempelvis börserna i USA och Asien. Vidare gäller det att ha en känsla för trender.

Som aktiemäklare kan man ha flera olika kunder. Det kan vara institutioner, banker och försäkringsbolag. Aktiemäklarens uppgift är att hjälpa kunderna till köp och försäljning av aktier, till det ultimata priset. Därmed gäller det, som aktiemäklare, att ha en så bra koll på marknaden att man snabbt kan hitta en köpare respektive säljare av en viss mängd aktier. Innan du väljer att anlita en aktiemäklare, så är det alltid bra att jämföra pris och avgifter mellan flera olika. Det kan exempelvis vara courtagekostnader, räntor, depåavgifter och depåkrav. De tekniska framstegen, bland annat som resulterat i att det finns Internetmäklare, har också gjort att tjänsteutbudet har ökat.

Förutom denna kunskap så krävs det också som aktiemäklare att man har en social kompetens. En aktiemäklares kontaktnät är stort och man spenderar stor del av arbetsdagen med att prata i telefon. Vidare ska en aktiemäklare vara mycket stresstålig. Om man har hand om mycket stora summor pengar, så innebär små förändringar på börsen oerhört mycket för aktiernas sammanlagda värde. Då gäller det att hålla huvudet kallt och jobba snabbt. I detta sammanhang gäller det också att kunna lita på sin egen kompetens.

Det stressiga arbetstempot som aktiemäklare gör ibland att stämningen på arbetsplatsen kan bli något hård. Om man kommer in som ny i branschen är det viktigt att känna till detta och inte låta sig nedslås av det. När det gäller yrken inom finansvärlden så krävs det generellt att man har en högskoleutbildning. En god idé kan vara att, efter man genomgått sin utbildning, söka en så kallad trainee-plats på ett företag. När du är trainee så får du prova olika positioner inom företaget. Detta kan vara ett ypperligt tillfälle för att se om aktiemäkleri är något för dig.